Tort de căpșuni cu buline

Pregătește un desert impresionant, pentru o masă relaxată de vară.

Ingrediente

1 lingură de zahăr pudră
zeama de la ½ lămâie
unt, pentru uns
PENTRU BULINE
1 ou mare
25g de zahăr
25g de făină
câteva picături de colorant alimentar roz și roșu
PENTRU BLATURI
8 ouă mari
200g de zahăr
200g de făină
2 lingurițe praf de copt
50g de unt, topit
2 lingurițe extract de vanilie
PENTRU UMPLUTURĂ
500g de mascarpone
5 linguri de zahăr pudră
300ml de smântână pentru frișcă
PENTRU GLAZURARE
3 linguri gem de caise
zahăr pudră, pentru presărat deasupra

Mod de preparare

1. Taie în felii 300g de căpșuni. Pune-le într-o cratiță împreună cu zahărul pudră și zeama de lămâie. Încălzește-le ușor, până când începe să se scurgă zeamă din ele, apoi fierbe-le, neacoperite, 2 minute. Transferă-le în robotul de bucătărie și pasează-le, apoi trece pasta printr-o sită, pentru a îndepărta semințele.

2. Unge cu unt și tapetează cu hârtie de copt fundul și marginile unei tăvi pentru ruladă, cu dimensiunile de 23 x 33cm. Unge cu unt și tapetează cu hârtie de copt fundul unei forme rotunde de prăjitură, cu diametrul de 20-21cm. (Vei avea nevoie, pentru mai târziu, și de o formă adâncă și rotundă cu diametrul de 23cm.) Pentru a face bulinele, bate oul și zahărul cu ajutorul unui mixer, până când obții o cremă groasă și deschisă la culoare. Trece prin sită făina și împăturește-o în cremă folosind o spatulă. După ce ai încorporat-o, adaugă 1 lingură pastă de căpșuni și câteva picături din colorantul alimentar roz și cel roșu.

3. Cu ajutorul unei linguri, presară grămăjoare din acest mix pe fundul tăvii, lăsând puțin spațiu între buline. Dă tava la congelator 20 minute, ca bulinele roz să devină ferme la atingere.

4. Pentru a face blaturile, încinge cuptorul la 180°C. Dacă ai un mixer cu stativ, poți face întreaga cantitate de aluat dintr-o dată. În schimb, dacă folosești un mixer manual, e mai ușor să faci aluatul în 2 tranșe, cu câte 4 ouă fiecare. Bate ouăle și zahărul până când amestecul devine aerat și deschis la culoare, iar telurile mixerului lasă o urmă când sunt ridicate – va dura, cu totul, 5-8 minute. Încorporează făina cernută și praful de copt, apoi untul topit și vanilia și amestecă totul cu mișcări de împăturire, cu ajutorul unei spatule, până când aluatul devine omogen.

5. Toarnă jumătate din el în forma rotundă pregătită anterior, iar cealaltă jumătate în tava de ruladă, întinzându-le uniform. Coace blatul dreptunghiular timp de 15 minute, iar pe cel rotund timp de 25 de minute. Răstoarnă fiecare blat într-un prosop de bucătărie, dezlipește hârtia de copt, apoi întoarce blaturile pe un grătar pentru prăjituri.

6. Pentru a face umplutura, combină brânza mascarpone, zahărul pudră și restul de pastă de căpșuni. Toacă 200g de căpșuni, dintre cele rămase, în bucăți mici. Bate smântâna pentru frișcă și încorporeaz-o în mascarpone, împreună cu căpșunile tocate.

7. Tapetează cu folie alimentară fundul și marginile formei rotunde și adânci cu diametrul de 23cm. Taie marginile blatului dreptunghiular, pentru a le egaliza, apoi taie-l pe lungime în două fâșii cu lățimea de 9cm. Așază-le pe circumferința formei rotunde, tăindu-le puțin de jur împrejur, dacă nu încap perfect. Cele două fâșii ar trebui să se îmbine strâns.

8. Taie blatul rotund în 3 straturi. Așază stratul de jos pe fundul formei tapetate cu folie alimentară. Pune deoparte, într-un bol mic, 3 linguri cu vârf de umplutură, apoi transferă jumătate din umplutura rămasă peste blat, întinzând-o uniform. Așază deasupra un al doilea strat de blat, urmat de cealaltă jumătate de umplutură, uniformizând-o la fel. Urmează ultimul strat de blat. Acoperă tortul cu folie alimentară și ține-l la frigider 24-48 de ore, alături de bolul mic cu umplutura pusă deoparte.

9. Scoate cu grijă tortul din tavă și îndepărtează folia alimentară de pe fund. Așază tortul pe un platou. Feliază restul de căpșuni fără codițe. Întinde pe tort umplutura pusă deoparte, urmată de căpșunile tăiate și de cele 8 întregi.

10. Încălzește gemul de caise împreună cu 2 linguri de apă într-o crăticioară, apoi trece-l printr-o sită. Unge căpșunile cu el. Presară zahăr pudră pe marginea de sus a tortului. Ține-l la frigider până când urmează să-l servești.

Reţetă adaugată de
GoodFood

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *