Turta dulce, desertul de Craciun

Primele mărturii ale apariţiei acestui sortiment de biscuiţi apar la sfârşitul primului mileniu.

În anul 992, călugărul armean Grigorie Macarie se retrage în ultimii ani de viaţă în Franţa, unde găteşte tot felul de produse de patiserie. Dintre acestea, cel mai apreciat desert (poate şi datorită originalităţii ingredientelelor lui) a fost turta dulce. „Piesa de rezistenţă” din componenţa „dulcelui“ o reprezintă – aşa cum o divulgă de la bun început denumirea din limba engleză, gingerbread – ghimbirul.

Prăjiturile şi biscuiţii care conţineau ghimbir printre ingrediente sunt prezenţi în istoria secolului al XI-lea datorită Cavalerilor Cruciaţi. Întorşi din Orientul Mijlociu, ei aduc cu sine acest condiment ce urma sa fie folosit de brutarii din Evul Mediu, care coceau turta dulce în forme destul de elaborate, din lemn. Peste câteva sute de ani, în secolul al XIII-lea, turta dulce este prezentă în Suedia, unde ajunge datorită emigranţilor germani. Aici, turta era coaptă de către călugăriţe şi vândută împreună de alţi biscuiţi meniţi să ajute digestia; dar şi alături de biscuiţii copţi pentru a fi pictaţi şi puşi în fereastră, pentru decorarea casei. Prin secolul al XVI-lea, desertul era deja vândut, în afara mănăstirilor, în farmacii şi pieţele populate de producătorii locali. Tot cam în aceeaşi perioadă, Market Drayton, un oraş din Anglia, devine celebru pentru turta dulce produsă aici; o efigie mare, făcută din turtă dulce, trona intrarea în urbe. În 1793 existau în Market Drayton patru brutării care răspândeau mirosul tare, de ghimbir, pe toate străzile.

Reteta turta dulce:

175 g unt

250 g miere

250 g zahar

1 lingurita bicarbonat

500 g faina

1 lingura cacao

1 lingurita condimente pisate : scortisoara,nucsoara, cuisoare, ghimbir,  anason , cardamon. (Din toate sau doar cele care va plac.)

1 ou

Pentru decor :

1 albus frecat  cu100 g  zahar pudra. Nu trebuie batut spuma. E bun cel de la Dr.Oetker,pentru ca contine si amidon.

Drajeuri coloate, perle de zahar etc.

Si hartie de copt

Preparare :

1.Se topeste untul si se amesteca impreuna cu mierea si zaharul. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

2.Separat se amesteca restul ingredientelor :
faina, cacao, bicarbonatul, mirodeniile.
Se combina cele doua amestecuri si se adauga oul.
Se framanta aluatul de turta dulce. Daca e prea moale se mai adauga faina.
Se acopera cu folie si se lasa la rece 12 ore.
Apoi, tapetam tavile cu hartie de copt si incingem cuptorul la 200 grade Celsius.
Pe planseta infainata, intindem aluatul in foaie groasa de 1 cm si taiem cu formele, date prin faina.
Se aseaza in tavi si se coc 10-15 minute pana se rumenesc. La distanta de 1-2 cm. Nu cresc prea mult.
Atentie ca se ard repede.

Pentru glazura, amesteca albusul cu zaharul pudra pana obtinem o pasta fina.
Se pot pune si cateva picaturi de lamaie. Ajuta la dizolvarea zaharului.
Punem pasta in pos si ornam.

Spor la treaba !

Sursa:

Petichef.ro

Historia.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *